YUZU, YUZA, YUJA, YOUZi - co to vlastně je?

vitamín c + antioxidanty

Neexistuje dostatek superlativ na citrus yuzu! Obrovské množství vitamínu C a antioxidantů, neodolatelná antistresová vůně, mimořádná exotická chuť – to vše bez kofeinu! Ochutnej a přesvědč se!

yuzu v kosmetice

V aromaterapii a kosmetice je yuzu prostě poklad! Jeho silné neodolatelné aroma totiž vzbuzuje pocit uvolnění, pomáhá načerpat energii a celkově povzbudit unavený organismus. Ruku na srdce, kdo to v dnešní době nepotřebuje?

citrusový plod

Plod yuzu je na rozdíl od ostatních citrusů malinký a obsahuje hodně pecek a málo šťávy. Jeho chuť je spíše hořká, proto ho jen málo gurmánů baští čerstvé. Aby nepřišlo nic z tohoto vzácného plodu na zmar, zpracovává se celý, se vším všudy. Na klasický yuzu tea se zpracovává hlavně kůra s dužinou a šťávou. Pecky yuzu se pak využívají pro výrobu různých aroma olejíčků.

pěstování yuzu

Zralé, nádherně žluté yuzu se sklízí na podzim, čerstvé plody ale moc dlouho nevydrží. Chytří farmáři však přišli na způsob, jak ovoce zpracovat, aby si zachovalo svoji specifickou chuť a zdravé látky – plody yuzu vypeckují, nakrájí a smíchají s medem a cukrem v poměru 50:50. Takto zpracovanou surovinu pak používají celoročně na výrobu dalších yuzu produktů. Kvalitu yuzu tea tedy poznáš podle obsahu této suroviny.

historie yuzu

Citrus yuzu se objevil zhruba před 1 200 lety ve starověké Číně, odkud se dostal do Jižní Koreji a do Japonska. Dodnes roste yuzu hlavně v těchto zemích a naprostá většina úrody tady také padne za vlast díky místním, kteří yuzu používají ve svých tradičních receptech. Proto je yuzu ve světě relativně vzácné a patří k nejdražším citrusům na světě. Za 1 kg čerstvého yuzu zaplatíš více než 1 000 Kč.

MARACUJA, KRISTOVO OVOCE, MUČENKA JEDLÁ, PASSION FRUIT

ZÁZRAK PLNÝ VITAMÍNŮ A PROSPĚŠNÝCH LÁTEK

Neexistuje dostatek superlativ na citrus yuzu! Obrovské množství vitamínu C a antioxidantů, neodolatelná antistresová vůně, mimořádná exotická chuť – to vše bez kofeinu! Ochutnej a přesvědč se!

exotická maracuja

Maracuja je popínavý teplomilný druh rostliny. Plody maracuji jsou kulaté, mají modro-fialovou barvu a dorůstají do velikosti až 10 centimetrů. Samotný vnitřek plodu je velmi šťavnatý, ve žlutooranžové dřeni je velké množství semínek. Maracuja je jeden z nejoblíbenějších druhů exotického ovoce díky své výtečné sladkokyselé chuti a výraznému aroma.

recepty z maracuji

Aromatická chuť maracuji skvěle funguje v ledových alkoholických i nealkoholických nápojích. Maracuja i díky vzhledu skvěle ozdobí a dochutí širokou paletu dezertů, např. zmrzlinové poháry, šlehačkové dorty, tvarohové dezerty nebo palačinky. Inspiruj se [odkaz na recepty] a pojď s námi experimentovat!

historie maracuji

Maracuja pochází z Jižní Ameriky, původně z Brazílie. Říká se, že byla pojmenována jako v 16. století španělskými katolickými misionáři, kteří v rostlině viděli symboliku ukřižování Ježíše Krista. Květy jim připomínaly trnovou korunu, 10 okvětních lístků apoštoly, popínavé liány jsou pak spojovány s bičováním. Proto se rostlině říká mučenka nebo Kristovo ovoce. Dnes se maracuja pěstuje nejenom v Jižní Americe, ale i v Austrálii nebo Asii.

zázračný zázvor

síla přírody

Zázvor je již několik tisíciletí oblíbený v tradiční východní medicíně. Zázvor je cenným zdrojem vitamínů a minerálů. Seznam léčivých účinků této superptraviny je dlouhý, mezi ty nejpodstatnější patří podpora obranyschopnosti organismu svými silnými antioxidačními účinky, podpora trávení a funkce dýchacích cest.

poklad skrytý v zemi

Víš, že zázvor dorůstá až do výšky 1,5 metru, připomíná rákosí a jeho květy vzhledem připomínají orchideje? Síla této nenápadné rostliny se ale skrývá pod zemí, ve žlutém oddenku v nahnědlé slupce, který všichni tak dobře známe. Zázvor má velmi výraznou pikantní chuť a specifickou pryskyřičnou vůni.

historie zázvoru

Zázvor se začal pěstovat zhruba před dvěma tisíci lety v teplejších částech Asie, přesný původ však není úplně jistý. Do Evropy se zázvor dostal díky fénickým mořeplavcům. Zázvor je odjakživa využíván v tradiční asijské, arabské a indické medicíně pro své léčivé účinky. Je ale také oblíbeným kořením díky své ostré aromatické chuti.
cart
Nákupní košík
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0