PRE PRÍPRAVU BUDETE POTREBOVAŤ:
- Piškoty:
- • 3 velká vejce pokojové teploty
- • 100 g cukru + 1 PL na vyšlehání sněhu
- • špetka soli
- • 70 g hladké mouky
- •moučkový cukr na posypání
- • Ovocné želé:
- • 300 g jahod
- •4 lžíce YUZU Grepu
- • 2 lžičky mleté želatiny
- • Krém:
- • 200 ml smetany ke šlehání
- • 250 g mascarpone
- • 250 g tvarohu
- • kůru z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- • 90 g moučkového cukru
POSTUP:
- 1. PIŠKOTY: umístěte žloutky do mísy a začněte je šlehat. Postupně přidejte cukr (100 g) a stále šlehejte několik minut, dokud se nevytvoří hustá, světle žlutá směs. Bílky vyšlehejte s troškou soli do tuhého sněhu. Přidejte lžíci cukru a šlehejte, dokud se na povrchu neobjeví tuhé vlnky. Zamíchejte sníh a mouku do žloutkové směsi. Postupujte po částech, přidejte čtvrtinu sněhu a čtvrtinu mouky do žloutkové směsi a pečlivě, ale opatrně, promíchejte. Tento postup opakujte dokud nevyužijete veškerou mouku a sníh. Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem tvořte podlouhlé piškoty. Před pečením je posypte moučkovým cukrem a nechte vychladnout. Pečte v předehřáté troubě cca 8-10 minut dozlatova.
- 2. OVOCNÉ ŽELÉ: Jahody pokrájejte, vložte do hrnce a zahřejte na mírném ohni, dokud jahody nezměknou. Poté přidejte YUZU Grep, nabobtnalou želatinu a důkladně promíchejte, nechte směs chvíli vychladnout. Jakmile je směs trochu ztuhlá, nalijte ji do formy, která bude menší než forma ve které budete kompletovat dort a nechte ztuhnout v lednici.
- 3. KRÉM: Do vyšší misky dejte smetanu ke šlehání, moučkovým cukr, citronovou kůrou, přidejte mascarpone a tvaroh, a směs důkladně vyšlehejte dohladka.
- 4. SESTAVENÍ DORTU: obvod dortové formy obložte piškoty, další vyskládejte na dno formy a poté na ně nalijte třetinu krému. Následně přidejte vrstvu želé, druhou třetinu krému a přidejte zbytek piškotů. Nakonec přidejte zbytek krému a ozdobte dort jahodami, kousky grepu nebo jiným libovolným ovocem.
Dort nechte alespoň 4 hodiny ztuhnout v lednici, ideálně přes noc.