NA PRÍPRAVU, KTORÚ BUDETE POTREBOVAŤ:
- • 200 g hladké mouky
- • 70 g moučkového cukru
- • ½ lžičky jedlé sody
- • 1 lžička perníkového koření
- • 1 vejce
- • 25 g másla
- • 1 lžíce medu
- • 1 lžíce Yuzu
NA POTŘENÍ A LESK:
- • 1 lžíce vody
- • 1 žloutek
POSTUP:
- 1. Smícháme všechny suché přísady v misce, přidáme ostatní ingredience a ručně zpracujeme na měkké těsto. Pokud máme kuchyňského robota, vložíme vše do mísy a zpracujeme přístrojem.
- 2. Hotové těsto je měkké a poddajné, asi jako pružná hmota. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici.
- 3. Troubu předehřejeme na 160 °C a plechy na pečení (budou potřeba nejméně dva) vyložíme pečícím papírem. V malé misce vidličkou rozmícháme žloutek s jednou lžící vody. Odleželé těsto vyválíme na pomoučněném vále na sílu přibližně 0,5 cm, vykrájíme tvary a narovnáme je na plech.
- 4. Pečeme 8–10 minut a ihned po vytažení potíráme horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Pokud chceme zdobit polevou, perníčky musí být zcela vychladlé.
Tip na zdobení – dekor dřeva:
V mističce si rozmícháme 1 dl vody a lžičku kakaa. Vykrájené perníčky na plechu potřeme touto směsí a necháme 10-20 vteřin oschnout. Mašlovačku si osušíme a následně setřeme jedním směrem z perníčků kakaovou hmotu. A dáme péct.