Makronky s YUZU náplní

Lahodná kolečka plněná různými příchutěmi, která jsou příjemným zpestřením odpolední chvilky u kávy nebo sladkou tečkou po večeři. Makronky jistě znáte, ale umíte si je i připravit?
Recept na tento oblíbený zákusek pro nás připravila Ilča, blogerka s vášní pro jídlo a životní styl.

PRO PŘÍPRAVU 20 - 25 ks BUDETE POTŘEBOVAT:

Na makronky
  • • 150 g krystalového cukru
  • • 40 g vody
  • • 110 g bílků
  • • 150 g kvalitní mandlové mouky
  • • 150 g moučkového cukru
  • • teploměr
  • • potravinová barva "Progel lemon"
Na ganache
  • • 200 g bílé čokolády Callebaut (32 %)
  • • 100 ml smetany ke šlehání 31-33%
  • • 1 lžíce YUZU Pro Limo / Yuzu

POSTUP:

Na makronky:

Mouku lehce promixujte v blendru (mixéru) a přes sítko ještě prosejte do mísy. Následně prosejte moučkový cukr a tyto dvě sypké směsi smíchejte dohromady. K těmto dvou surovinám přimíchejte polovinu bílků (55 g) a stěrkou utřete do mazlavé hmoty.

Druhou část bílků vložte do nádoby robota s kulatou metlou a na střední stupeň šlehejte. Zároveň si připravte rozvar z krystalového cukru a vody. S pomocí teploměru ho vařte na středním stupni. Až teplota dosáhne 118 °C, ihned pomalým čůrkem přilijte k před šlehaným bílkům (za chodu), zvyšte rychlost a takto šlehejte do krásné, pevné hmoty. Vzniklá hmota, meringue, by měla být lesklá a nepůjde vám jen tak lehce sklepnout z metly.

Opět použijte teploměr a v momentě, kdy meringue dosáhne teploty 38-40 °C teprve spojte s hmotou z mandlí a cukru. Raději provádějte spojování hmot na dvakrát. Krouživými pohyby vše důkladně promíchejte a přidejte potřebnou barvu. V tomto případě žlutou "Progel lemon". Pokud se směs táhne jako láva, můžete přenést do zdobicího sáčku s kulatou špičkou. Pomocí štětečku provedete uvnitř sáčku tři podélné čáry s oranžovou barvou "Progel orange" (od špičky téměř po okraj), tím vznikne duhový efekt. Pak teprve nalijte žlutou směs.

Na připravený plech, s pečící podložkou, s vyznačenými kolečky stříkejte směs ze sáčku. Následně s ním několikrát bouchněte o stůl, aby vyšel přebytečný vzduch, ale ne moc, aby se kolečka neroztekla. Nastříkané makronky nechejte po dobu 35 - 50 minut schnout na stole. Pokud možno přirozeně v pokojové teplotě, bez větrání, průvanu atp. Zaschnuté makronky poznáte tak, že při dotknutí se těsto nepřilepí na prst.

Do rozehřáté trouby (horkovzduch) 135-140 °C dejte makronky péct na 15 minut. Čas se může lišit v závislosti na troubě (vhodné vyzkoušet na zkušební várce).

Po uplynutí doby makronky vyndejte, a ještě nechte na teplém plechu. Pokud jsou správně upečené, měly by se po chvilce pustit z podložky.

Na ganache:

Čokoládu na 2x rozpusťte v mikrovlnné troubě. Nejdříve na 30 sekund a pak ještě jednou na 20 sekund. Raději opatrně, aby se čokoláda nepřipálila. Bílá je v tomto případě náchylnější. Smetanu přiveďte pod bod varu a zalijte s ní čokoládu. Promíchejte a přidejte YUZU Pro Limo. Pomocí tyčového mixéru, promíchejte. Přiložte fólii na dotek (na hladinu) a uložte do druhého dne do lednice. Následující den makronky naplňte a máme hotovo.

Skladujte v lednici v uzavřené krabičce.

PS: Pokud se makronky nepovedou, nevzdávejte se a pečte dál. I mě trvalo dlouhou dobu, než jsem vše vychytala a postupem času přišla na správné kuchyňské potřeby.

Dobrou chuť!

Recept na tyto makronky a mnoho dalšího, můžete najít na blogu Ilči www.blognisilcou.blogspot.com a nebo na sociálních sítích www.instagram.com/ilca_s. 

napsat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.

napsat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
cart
Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0