Těsto:
Máslo nakrájejte na drobné kousky, smíchejte ho s moukou a špetkou soli prsty, dokud nevytvoříte drobenku. Přidejte žloutek, vodu a pečlivě zpracujte směs do hladkého, jemného těsta. Zabalte těsto do fólie a nechte ho minimálně hodinu odležet v lednici.
Tímto způsobem získá těsto ideální konzistenci a bude se vám s ním dobře pracovat.
Náplň:
Jablka oloupejte a nakrájejte na šestiny.
Do pánve vsypte 170 g cukru a za stálého míchání nechte zkaramelizovat. Postupně přidejte 50 g másla, a za stálého míchání nechte několik minut provařit, dokud se karamel s máslem nespojí. Pánev s karamelem odstavte ze sporáku a vmíchejte 2-3 polévkové lžíce zázvoru.
Do pánve se zázvorovým karamelem začneme opatrně vkládat jablka, jedno vedle druhého. Jablka stlačte hodně k sobě, aby se jich tam vešlo co nejvíce.
Z vychlazeného těsta vyválejte plát, kterým zakryjte jablka. Kraje těsta vtlačte po obvodu pánve směrem dolů.
Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C, cca. 40 minut. Před vyklopením koláče z formy jej nechte trochu zchladnout.